Umami-peppen intar MAX Hamburgerrestauranger

Posted by on 17 februari, 2011

MAX Grand De Lux

Nästa vecka lanserar Max Hamburgare en ny kampanjburgare kallad Grand De Lux. Tillsammans med en liten skara inbjudna fick vi på Bisonburgers provsmaka den nya burgaren i Max provkök i Stockholm. Vi träffade chefskocken Jonas Mårtensson och vice vd:n Christoffer Bergfors som båda berättade om bakgrunden till den nya burgaren.
Provsmakning hos Max Hamburgare
Jonas Mårtensson har arbetat på Max i fyra år, och lika länge har han letat efter receptet på en ny och lyxigare Maxburgare. Tillsammans med ledningen och marknadsfolket på Max har han gjort studieresor till USA för att få inspiration hos både konkurrenter och lyxigare premiumrestauranger. Fokus har legat på köttet. Det handlar om den perfekta fetthalten i kombination med rätt köttyp för att få den smak som efterfrågas. En stor del av köttet i den nya burgaren kommer till exempel från högrev. Enligt Jonas har de testat 100-150 olika varianter innan den burgare som nu lanseras tog sin form, en riktig premiumburgare.

För det är sannerligen det den 160g tunga biffen handlar om. För att framhäva smaken ytterligare har man tagit fram ett speciellt brioche-inspirerat bröd samt en umamidressing. Umami kan beskrivas som den ”femte smaken” vars egenskap egentligen är att förstärka andra smaker, som ett naturligt glutamat vilket här innebär rostad vitlök och tryffel.

Den nya burgaren kommer att kosta 75 kronor i meny under kampanjperioden. Senare kommer priset att höjas ytterligare när den blir en ordinarie burgare på menyn. Max siktar som sagt in sig på premiumsegmentet och vill få kunderna att lämna ställen som Burger & Co. eller O’learys där burgarna ligger runt 100-lappen och istället välja MAX Grand De Luxe. För att markera lyxen kommer burgaren även serveras i ett speciellt guldpapper.

Provsmakning hos Max Hamburgare

Så, hur lyckad är den nya burgaren? Fredrik och Caroline ger sina omdömen.

Carolines omdöme:
Köttet är verkligen saftigt och smakrikt, bäst i sin klass. Umamidressingen gör också sitt jobb och framhäver smaken på ett fint sätt. I stort är det en väldigt god burgare och det enda som drar ner betyget något för mig är brödet. Personligen är jag inget stort fan av deras storsäljare Frisco brödet och detta brioche-eggbun liknande bröd är lite liknande med sin sötma. Jag måste nog erkänna att jag föredrar den gamla hederliga sesambullen och kommer helt enkelt beställa ”en grand de lux med sesambröd tack” nästa gång jag äter på Max.

5,5 poäng av 7 möjliga

Fredriks omdöme:
Det här känns så nära man kan komma en riktig premiumburgare, men ändå i snabbmatssegmentet. Köttet är saftigt och ”stort” men inte tungt och torrt. Det liknar burgare från till exempel Texas Burger Co. eller T.G.I.F med ett utseende och smak som får mig att tänka på amerikanska diner-burgare. Brödet känns dock i sötaste laget. Det stör dock inte helhetsintrycket som är väldigt bra. Dressingen är riktigt god och det går att känna tydliga umamismaker som tryffel och svamp i kombination med senap. Samtidigt känns smakerna anpassade till svenska förhållanden och snabbmatskultur, så det blir inte någon chock i munnen. Överlag en riktigt god burgare som jag gärna äter igen.

5 poäng av 7 möjliga

”Interiörbilder”

Provsmakning hos Max Hamburgare

Provsmakning hos Max Hamburgare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Responses to Umami-peppen intar MAX Hamburgerrestauranger

 1. Jonas J

  Spännande skillnad på reklambilden och den verkliga bilden 😉

 2. bstark

  Håller med Jonas, det där ser verkligen inte aptitligt ut. Då får man ändå förmoda att de förmodligen ansträngt sig extra för att få till burgarna när de bjudit in folk för att smaka.

  Fick mig f.ö att fundera över förpackningar för burgaren, papper vs. kartong.

 3. Fredrik

  Men jag tycker att det var bra att de inte serverade oss nån tillrättalagd burgare utan the real thing liksom. Jag stör mig inte så mycket på att det inte ser ut som på bilden. Det viktigaste är att det smakar bra.

 4. Erik

  Värsta jävla skiten, helt sjukt dålig, jag kastade den när jag ätit en tredjedel, fattar inte, ett jävla skämt. Såg helt bedrövlig ut och smakade värre. Hoppas jag hade otur, för det här var inte kul alls. Helt klart det sämsta jag ätit på Max.

 5. Fredrik, Bisonburgers

  Well, antar att alla inte kan gilla Umami. De sticker ju ut hakan litegrann med den här burgaren. Ska sägas att jag dock inte ätit den sedan den lanserades.

 6. jonas

  Har även denna burgare den kokta köttsmaken som är så typiskt för Max? Deras övriga burgare saknar stekyta och man vågar inte ens fråga hur de förbereder sina burgare…

 7. Henrik Robeck

  Vad är det för människor som testade Grand de Lux? Jag och vänner testade och den luktar och smakar skunk! Helt oätligt och vi kastade också burgaren efter några tuggor. Jord smakar faktiskt bättre!

 8. Mats

  Jag kan bara hålla med. Detta är den äckligaste hamburgare gud skapat. Den får historiens tidigare bottennapp Big Clock att framstå som en delikatess. Smakpanelen måste amputerat smaklökarna innan man kreerade denna vidriga skapelse.

 9. Sarah Carey

  Who knows is there as good value 4 money pro personal marketing service than ReputationUP.com? Tech Data? They only cost $49 which is not much, however 1 have to offer 3ish more choices 4 my director. All replies appreciated b-)

 10. Thomas

  Utseendemässigt kanske ingen hit. Smaken är speciell, och enligt mig
  mycket bra om man kan leva med att den känns ganska ”smörig” i
  brödet. Kan tillägga att jag endast ätit denna utan ost.

  Om du är trött på ”vanliga” hamburgare och vill testa nya smaker i kombination
  med en köttbit som har en bra konsistens och inte känns så massproducerad
  och tillpressad så kan jag rekommendera denna..

 11. Swedish Otaku

  Smaken var inte illa men väldigt monoton. Värre var service och annat. Fick ingen sallad i alls. Baconen var pyttesmå men vet inte ens varför den har bacon. Sen var det nån klick med sås lr ost rätt under wrapen. Det hade inte sipprat igenom och var inget hål i den. Var bara en klick i botten av kartongen som gjorde det hela mer grisigt. För dyr, dålig service och inte tillräckligt smakrik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*