Cheeseburgare, Prime Burger, New York, USA (7/7)

Posted by on 8 december, 2008

Återigen presenterar vi en gästrecension här på Bisonburgers. Och den här gången har våra utsända åkt till New York för att hitta en riktig burgerklassiker. Kattis och Jocke är lyriska efter sitt besök på Prime Burger på 51st. Street:

Det vore lätt att tro att det bara handlar om atmosfär och traditioner. Att det bara är att betrakta som en kombination av ett matmuseum och en freakshow. Men det är verkligen inte hela sanningen. Det handlar faktiskt om enastående bra burgare.

Prime Burger är en udda fågel i det fashionabla Midtown East. Bara tre steg från finbutikerna på 5th Avenue, lika få steg till Madison Avenue åt andra hållet och rakt över från turistfällan St. Patrick’s borde det inte finnas utrymme för ett klassiskt hak med anor från 1938. Men det här stället fyller verkligen ut sitt hål i väggen.

Från början en del av kedjan Hamburger Heaven blev det Prime Burger 1965, när konkurrensen från större kedjor som McDonald’s slog ut många av de mindre spelarna. Man bytte namn, men behöll mycket av den ursprungliga idén – amerikansk frukost- och lunchmeny till väldigt rimliga priser, och skruvade upp kvaliteten ett par pinnhål. Säger de som minns, vilket en del i personalen faktiskt gör. Snittåldern bland personalen, eleganta för övrigt i vita rockar och svart fluga, ligger nog på runt 60 år. Snittåldern, alltså. De rör sig nästan lika långsamt och sävligt som kidsen som extrajobbar på McDonalds.

Prime burger - the track

Nöjda gäster på Prime Burger

När du kommer in på Prime Burger har du tre val: på snurrstol längs den långa bardisken, vid traditionella bord längst in i lokalen, eller i ”the track” till vänster. Finns det plats så ska du välja ett bås i the track, om inte annat för att det är där Carrie Bradshaw satt och åt sin burgare i Sex and the city. Men att sitta vid disken är också mysigt, däremot bör du undvika det bakre rummet om du vill få del av atmosfären.

Menyn är lång som ett ösregn men häng inte upp dig på det – du vill antingen beställa en burgare, eller två. Pallar du två så rekommenderas utmärkta Prime Burger Deluxe som ger dig två burgare och pommes för $9.50, lägg till en dollar för ost. Är du inte extremt känslig för rött kött så måste du beställa den medium rare.

Det du får in på bordet är ingen syn för gudar. Det är plasttallrik och det är plastglas – båda delarna har sannolikt varit med sedan 60-talet. Det är inget finlir eller finess, utan det är rakt på, pang på rödbetan. Mellan bröden finns inget mer än kött och ost. Men osten är härligt krämig och köttet, well det är en historia för sig själv. Vill du så kan du själv addera ett tunt lager med senap, ketchup och majonnäs från den lilla tillbehörsbrickan. Men ta minst en tugga först, innan du riskerar att smaksätta sönder din köttbit.

Kattis Prime Burger

Kattis sitter på ”the track” och njuter av burgaren från Prime Burger.

För köttet, det är verkligen prime. Enkelt och sparsmakat kryddat känner du tydligt hur det smakar kött, med stort K. Om du har Findus pressade senor längst ute på ena änden av skalan så befinner det här i andra änden, det finaste du kan tänka dig. Det är saftigt utan att kännas fett. Det är mört, men ändå med köttigt motstånd i varje tugga. Det är helt enkelt 113 gram malet kött som man aldrig glömmer, oavsett hur många Kobe Steakhouse man varit på.

Allting annat spelar egentligen mindre roll. Deras pommes är härliga, men inte alls lika utmärkande. Eftersom du egentligen inte orkar äta dem så bör du ta Curly Fries som är lite roligare att titta på. Av samma anledning har vi aldrig lyckats ta oss fram till desserterna, utan valt att lämna restaurangen med eftersmaken från deras Prime burger i färskt minne. Den räcker. Och som de säger i Guide Michelin, ”värt en resa”.

Prime burger

Cheeseburgare
Pris: $10.50 Prime Burger Deluxe (två burgare och pommes)

Prime Burger
5 E. 51st. Street (mellan Madison & 5th)
New York, NY 10022
Telefon: 212-759-4730

Bisonburgers betyg: 7/7
Kött 10/7
Pommes frites 6/7
Bröd 7/7
Komposition 5/7
Smak 7/7
Service 7/7

Recensent: Kattis och Jocke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to Cheeseburgare, Prime Burger, New York, USA (7/7)

  1. Joakim Jardenberg

    Ett helt flickr-album här:
    http://www.flickr.com/photos/jocke66/sets/72157610591222355/
    Magiska burgare, säger det igen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*